Freek Dhooghe

“In 1985 kwam ik met pak en zak aan in La Borde in Frankrijk en werd bij aankomst vriendelijk verzocht mee te helpen afwassen. Daarna kwam een tweede stage als klinisch psycholoog in Kortenberg. En aangezien ik geen wapens wou dragen, heb ik twee jaar burgerdienst gedaan in de therapeutische gemeenschap La maison du Wolvendael in Ukkel.
Doorheen de daar heersende conflicten ontstond er een groepje dat iets nieuws wenste te starten, en na lang zoeken vonden we in Nijvel een huis en hebben we via een Riziv-overeenkomst een nieuwe therapeutische gemeenschap kunnen oprichten: la Traversière in 1990 en 10 jaar later het dagcentrum La Fabrique du Pré.
Ik heb daar 25 samen geleefd/gewerkt met psychiatrische patiënten vanuit de stijl van la Borde, de institutionele psychotherapie, het benaderen van het ziek-zijn vanuit de antropopsychiatrie van Jacques Schotte, Léopold Szondi, het werken vanuit de notie van het dagdagelijkse leven, clubwerking en nog veel meer.
Sinds twee jaar ben ik gestopt in Nijvel, en werk ik half-tijds bij VRINT, en vind ik een nieuw elan in het ontmoeten van jongeren en hun families die voor de eerste keer in hun leven te maken krijgen met psychotische verschijnselen.
Gekleurd door de Franse psychiatrie, nog steeds verbaasd over wat psychotische ervaringen zoal kunnen zijn, en nu ook, naast het luisteren en aanwezig zijn, aan de slag met EMDR hoop ik een beetje vaste grond te creëren voor die mensen die soms helemaal omvergeblazen zich verloren in de woestijn ervaren.”