CrossingtheAbyssLydiavoorwebsite1600
Kraansinschemer3

VZW Het Levenssnoer

connecting with the chain of life will change your life

Crossing the abyss 2
Het levensweefsel

geestelijke crisis, een deel van het leven

sprekers - sam deltour

Sam Deltour

 

samnieuw

 

Sam Deltour is vanaf het prille begin nauw bij de opzet van deze conferentie betrokken. Als jonge psychiater in opleiding wordt hij tijdens diverse stages geconfronteerd met verschillende vormen van psychische kwetsbaarheid. De keuze om in deze richting verder te gaan berust op een geëngageerde bekommernis om mensen in crisis te omkaderen en te helpen hun eigen kracht aan te spreken om zo op een veilige manier door een moeilijke periode in het leven te reizen.

Het is niet vanzelfsprekend om in tijden waarin omtrent psychiatrie veel beweegt en in vraag wordt gesteld met deze keuze door te gaan.
Dit vereist een bereidheid om de eigen kwetsbaarheid onder de loep te nemen en er een bewuste relatie mee aan te gaan. De persoon in crisis bevindt zich in een voor hem onbekend gebied wat vraagt om een gids die tijdens deze moeilijke tocht helpt veilige wegen te bewandelen. 

Sam heeft ervaring met de moeilijkheden die een reis in onbekend gebied met zich mee brengen en weet wat er nodig is om in tijden van ontbering en nood in een ondernomen traject stand te houden.

Hij nam meermaals deel aan de 1600 km lange Iditarod sledehondenrace in Alaska en vestigde samen met Dixie Dansercoer het wereldrecord voor de langste expeditie in volstrekte autonomie op Antarctica. 

Dit deed hem ook kennis maken met andere culturen en hij had er het voorrecht onbekende, ruige en nooit eerder door de mens betreden gebieden te verkennen.

Hij dompelde zich onder in de verlatenheid van ijzige vlakten en grillige ijsrotsen die zich voor hen eindeloos uitstrekten en kon er ervaren wat leegte en al-één zijn met een mens doen. Deze ervaringen helpen hem om innerlijk aan te voelen wat anderen nodig hebben om zich in hun proces ondersteund te voelen.

'Als we de enige tent die we hebben loslaten terwijl we ze opzetten komen we in een levensbedreigende situatie terecht. De koude en de wind eten ons dan levend op', schreef Sam in het reisverslag van de expeditie op Antarctica.

In het prachtige fotoboek boek dat hun tocht in beeld brengt staat een tekst van Marcel Proust;

"De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het creëren van nieuwe landschappen maar in het kijken met nieuwe ogen."

En nog een tekst van Walter Elliott die mooi aansluit:

"Doorzettingsvermogen is geen lange race maar vele kleine races na elkaar."

 

Sam schreef een tijdje geleden in opdracht van de Vrijdaggroep waarvan hij deel uitmaakt een artikel over geestelijke kwetsbaarheid, dat u hieronder integraal kan lezen.  

 

http://www.knack.be/nieuws/tag/sam-deltour-272751.html

 

Kraanvogelsinschemer1

 

VZW Het Levenssnoer - 0827.605.582 - sedert 7-7-2010

Triodosbank: BE19523080387312

Beho 108 - 6672 Beho - Belgie -

info@hetlevenssnoer.be - 080-517087

 

andere sprekers

 

Huguette Beyens

Phil Borges

Myriam De Keye

Renaat Devisch